понеделник, 10 май 2010 г.

Happy birthday BONO!



Честит Рожден Ден, мистър Боно!

Фронтменът на U2 Боно днес навършва 50 години!

– Истинското му име е Пол Дейвид Хюсън, а прякорът му Боно Вокс идва от латинската дума "bonavox", която означава "хубав глас".

– Заради активната си хуманитарна дейност по света и заради усилията му да привлече вниманието към борбата срещу СПИН в Африка, през 2008 г. Боно е обявен за Мъж на мира от Комитета на нобеловите лауреати. През 2003 г. фронтменът на U2 е номиниран за Нобелова награда за мир.

– Любимата храна на Боно е риба и пържени картофи, а предпочитаните напитки – "Джак Даниълс" и чай.

– Боно е запален шахматист. Очарован от гросмайсторите на играта, се "влюбва" в нея още на 12-годишна възраст.

– През 2007 г. получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора за неуморното си участие в редица кампании.

– "Запазената марка" на Боно - слънчевите му очила, не са само моден аксесоар. Всъщност очите на музиканта са свръхчувствителни към светлина.

– Боно има няколко изяви като актьор - малки роли във филми като "Хотел за милион долара" и "През Вселената".

– По време на турнето "Zoo TV" на U2 в началото на 90-те години на миналия век, музикантът се е превъплъщавал в образите на Мухата, Мирър Бол Мен и Мистър Макфисто.

– През 2003 г. Боно и останалите членове на U2 са номинирани за "Оскар" за оригинална песен - за "The Hands That Built America" от филма "Бандите на Йорк". Отличието обаче е присъдено на Еминем за парчето "Lose Yourself" от "Осма миля".

– Боно е работил с много известни изпълнители, сред които Брус Спрингстийн, Джони Кеш, Дженифър Лопес, Франк Синатра и Лучано Павароти.

Източник и повече информация тук.

2 коментара: